изграден

гл. - построен, съзидан, иззидан, застроен, издигнат, конструиран
гл. - създаден, направен

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Виминал — (лат. Viminalis collis) име на едно од седумте ритчиња на кои е изграден античкиот Рим …   Macedonian dictionary

  • Ескоријал — (шп. Escortai) кралски дворец во близината на Мадрид, манастир, палата и пантеон на шпанските кралеви изграден во 16. век …   Macedonian dictionary

  • Кинески ѕид — утврдување на северната кинеска граница долго 2. 500 км, широко 5 8 м, високо 11 до над 16 м бил изграден заради заштита од Монголите единствена човечка градба на Земјата што се забележува од Месечината …   Macedonian dictionary

  • Маракана — (порт. Maracana) најголем фудбалски стадион на светот, со капацитет од 197.000 гледачи изграден е во Рио де Жанеиро во 1950 година …   Macedonian dictionary

  • Партенон — (грч. Parthenon) храм на божицата Атина на атинскиот Акропол изграден во втората половина на 5. век пр. н. е …   Macedonian dictionary

  • Фоли бержер — (фр. Folies Bergere) познат париски вариететски театар што го добил името по местото каде што е изграден …   Macedonian dictionary

  • бондрук — (гер. Wandriegel) куќен ѕид изграден од диреци и греди меѓу кои се ставаат непечени тули …   Macedonian dictionary

  • ендотелиом — (грч. endon, thele) мед. тумор изграден од клетки на крвните или лимфните садови, обично бенигнен …   Macedonian dictionary

  • построен — гл. изграден, застроен, иззидан, съзидан гл. издигнат …   Български синонимен речник

  • съзидан — гл. изграден, построен, застроен …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.